Haciz Nedir, Haciz Nasıl Kaldırılır ?

Haciz Nedir, Haciz Nasıl Kaldırılır ?

Mustafa Durukan Ocak 10, 2025 0

Haciz İşlemi Nedir ve Haciz Nasıl Kaldırılır ?

Haciz işlemi, kesinleşen bir icra dosyasında borçlunun taşınır ve taşınmaz malvarlıklarına konulan kısıtlamadır. İcra dosyasının kesinleşme süreci belirli aşamalar tamamlandıktan sonra gerçekleşmektedir.

Bu noktada öncelikle ilk aşama, borçluya ödeme emri gönderilmesidir. Ödeme emri tebligatı borçlunun yurt içi mernis adresine yapılmaktadır. Borçlu, aleyhinde başlatılan icra takibinin türüne göre belirli itiraz sürelerine dahilinde ödeme emrine itiraz sunma ve ilgili icra dosyasının kesinleşmesini önleme hakkına sahiptir.

İcra Dosya Borcu Ödenmeden Haciz Nasıl Kaldırılır ?

Kesinleşen icra dosyalarında haciz kaldırma işlemleri ilgili icra dosya borcunun tamamen ödenerek infaz edilmesi yani kapatılmasıyla mümkün olabilmekteyse de hukuki şartları bulunması halinde 2004 sayılı İcra İflas Kanunu 106-110 maddeleri uyarınca, dosya borcu ödenmeden de haciz kaldırabilmek mümkündür.

İİK 106-110 maddeleri kapsamında haciz kaldırabilmek için ilgili icra dosyasında minimum altı ay boyunca herhangi bir işlem yapılmamış olması yani icra dosyasının takipsizlik hukuki niteliğinde bulunması gerekmektedir. İcra dosyasında altı ay veya daha fazla süredir herhangi bir işlem yapılmaması halinde icra dosyasının borçlusu dilekçe ile icra dairesine başvurarak aleyhinde kayıtlı haciz işleminin kaldırılmasını, fek edilmesini talep edebilmektedir.

Haciz Nedir, Haciz Nasıl Kaldırılır ?

Ödeme emrine itiraz nasıl yapılır ? Ödeme emrine itiraz dilekçesi

Ödeme emrine itiraz, icra dosyasının kesinleşmesini engelleyerek haciz aşamasına geçişin önlenmesini sağlayan hukuki bir işlemdir. Borçlu, ödeme emrine itiraz ederek aleyhinde başlatılan icra takibini durdurabilmektedir. Ödeme emrine itiraz edilerek durdurulan icra takibi, ancak 2004 sayılı İcra İflas Kanunu madde 67 itirazın iptali davası ve aynı kanun madde 68 uyarınca itirazın kaldırılması davalarından biri açılmadığı sürece devam etmeyecektir.

Kanuna ve usul kurallarına uygun bir ödeme emrine itiraz dilekçesi şu şekilde oluşturulmalıdır:

İCRA DAİRESİNE,

DOSYA NO :
İTİRAZ EDEN : Adı, Soyadı, TC ve Adres yazılmalıdır.
KONU : Ödeme emrine yasal süresi dahilinde itirazlarımızın sunulmasıyla takibin durdurulması talebidir.
AÇIKLAMALAR

Dosya no belirtilen müdürlüğünüz ödeme emri tarafımıza tebliğ edilmiş olmakla yasal süresi dahilinde itirazlarımızı sunmaktayız. Dosyada belirtilen alacaklıya karşı herhangi bir borcum bulunmamaktadır. Bu kapsamda borca, ferilerine, işlemiş faize ve bütün alacağa itirazlarımı bildirerek takibin durdurulmasını talep ederim.

İtiraz Eden
Adı Soyadı TC İmza

Kesinleşen İcra Takibi Nasıl Durdurulur ?

Ödeme emrine yasal süresi içerisinde itiraz edilerek icra dosyasının kesinleşme aşamasının engellenebileceği açıklanmıştır. Kesinleşen icra takiplerinde, yani süresinde itiraz edilmeyerek kesinleşmiş icra takiplerini durdurabilmek için ise menfi tespit davası açılması gerekmektedir. Menfi tespit davasıyla ilgili kişiler, aleyhinde başlatılan icra dosyalarında borçlu olmadıklarının tespitini genel mahkemelerde dava açarak talep edebilmektedir. İlgili icra dosyasında borçlu olarak gözüken şahıs, menfi tespit davası ikame ederken delil olarak özellikle dekont, ödeme makbuzu ve benzeri belgeler sunabileceği gibi zamanaşımı iddiasında da bulunarak ilgili icra takibini durdurabilecektir.

İhtiyati Haciz Nedir ?

İhtiyati haciz, ihtiyati tedbir hukuki kurumunun özel bir görünüş şekli olarak karşımıza çıkmaktadır. İstisnai hallerde söz konusu olmak üzere özellikle kambiyo senetlerinde (çek, bono, poliçe) veya mahkeme kararları kapsamında borçluya ödeme emri gönderilmeden fiziki veya kaydi haciz (e-haciz) işlemi gerçekleştirebilmektedir.

E-haciz nedir, E-haciz nasıl kaldırılır ?

E- haciz, borçlunun taşınır veya taşınmaz malvarlıklarına online ortamda kaydi şekilde eklenen kısıtlamadır. Borçlunun malvarlığı kendisinden fiziki olarak teslim alınmayıp yalnızca yetkili merci sistemlerinde (motorlu taşıtlar dairesi, bankalar ve PTT gibi) kısıtlama olarak görünmektedir.

Haciz Borcu Nasıl Öğrenilir ? Haciz Sorgulama / E-Haciz Sorgulama

Haciz borcunu öğrenme noktasında özellikle alacaklı taraf dikkate alınmalıdır. Alacaklı taraf, gerçek veya tüzel bir kişi ise bu haciz borcu icra daireleri aracılığıyla öğrenilebilmektedir. Şayet alacaklı, kamu tüzel kişiliğiyse bu kapsamda ilgili kısıtlamanın neyden kaynaklandığı vergi daireleri aracılığıyla öğrenilebilmektedir.

Ayrıca icra dosyaları ve içeriğindeki haciz işlemleriyle ilgili detaylı bilgiye e-devlet veya vatandaş portal üzerinden de ulaşabilmek mümkündür.

Maaş Haczi Nedir ? Maaş Haczi Nasıl Kaldırılır ?

Maaş haczi, kesinleşen icra dosyalarında borçlunun sigorta kurumları aracılığıyla gerçekleştirilen sorgulamalar neticesinde çalıştığı kuruma gönderilen müzekkere kapsamında aylık ücretine konulan kısıtlamadır. Maaş haczinin kaldırılması için ilgili icra dosya borcunun tamamen ödenmesi gerekmektedir. Maaş haczinin hukuka aykırı şekilde konulması halinde kesin nitelikli güçlü delillerle menfi tespit veya istirdat davası ikame edilerek maaş haczinin kaldırılabilmesi mümkündür.

Emekli Maaşına Haciz Konulabilir Mi ?

Emekli maaşlarına kısıtlama konulması istisnai haller haricinde hukuka aykırılık taşımaktadır. Bu istisnai haller, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun kapsamında vergi borçları, nafaka borçları ve borçlunun rızasını kendi el yazısı ve imzasıyla içeren belgedir.

Haciz Blokesi Ne Zaman Kalkar ?

Bloke, kesinleşen icra dosya borcunun ödenmesiyle veya hukuki şartları bulunması halinde İcra İflas Kanunu 106-110 maddeleri kapsamında icra dosyasına ait borç ödenmeden kaldırılabilmektedir. Uygulamada sıklıkla ilgili icra dosyasına ait tüm borç ödenmesine rağmen haciz fek masrafları ödenmediğinden kısıtlamaların kaldırılmadığı görülmektedir. Siz de malvarlığınızda bulunan hacizlerin kaldırması ve icra iflas hukukuyla ilgili daha detaylı bilgiye ulaşabilmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

KAYNAKÇA: İCRA İFLAS KANUNU

Category: 

Leave a Comment